Voditelj zbirke:

Maja Zidarić Pila, kustos

Uvid u zbirku: po najavi

Galerijska zbirka jedina je likovna zbirka Muzeja koja zasebno čini jedan od tri muzejska odjela – Galerijski odjel.

Galerijska je zbirka utemeljena 1969. godine darovima likovnih umjetnika s područja bivše Jugoslavije a njeno se osnivanje veže uz uređenje galerijskog prostora u Motovunu. Fundus je zbirke kasnije povećan likovnim djelima sa Motovunskih likovnih susreta koji su, u organizaciji tada Etnografskog muzeja Istre i Galerije Cavalino iz Venecije (a kasnije i Moderne galerije Zagreb, današnjeg Muzeja suvremene umjetnosti Hrvatske) realizirani u razdoblju od 1972. do 1984. godine.

Danas Galerijsku zbirku, osim navedenog, čine i donacije likovnih djela s prodajne izložbe za Tunel Učku, kao i darovi umjetnika čije je izložbe Muzej organizirao i ugostio.

Likovna djela suvremenih likovnih umjetnika unutar Zbirke datirana su u razdoblje od sedmog desetljeća 20. stoljeća do recentnog vremena, izrađena u različitim materijalima i tehnikama. Pored djela suvremenih i avantgardnih hrvatskih autora - Miroslava Šuteja, Miljenka Stančića, Julija Knifera, Eugena Kokota, Ljubomira Karine, Gorana Trbuljaka, …, zbirku čine i djela brojnih europskih i svjetskih umjetnika – Marine Abramović, Ulaya, Franciosa Morelleta, Dore Mauer, Takika Kawaija, Ewerdta Hilgemanna i drugih.